Blog

geveltuinanimo

Stichting ANIMO wil meer groen stimuleren in de stenige stedelijke omgeving. Daarom loven wij voor de 4e keer diverse prijzen uit voor de leukste geveltuintjes in Alkmaar en Heerhugowaard. In 2014 zijn de prijzen uitgereikt door Ard Schenk.

Als u, uw buren, vrienden of familie een stukje groen tussen of in plaats van de tegels heeft, kunt u dit tuintje nomineren voor de prijzen. Het stimuleren van een extra geveltuin bij anderen is een pré.

Wat is een geveltuin?

Een geveltuin is een strook begroeide openbare ruimte die gelegen is tegen een gevel of muur van een huis. Het tuintje is meestal niet breder dan een straattegel en wordt onderhouden door de bewoner van dat huis. Planten en bloemen kunnen spontaan langs de gevel groeien of men kan door het verwijderen van enkele tegels zelf een tuintje aanleggen. Ook een zelf beplante boomspiegel kan in aanmerking komen.

De gemeente Alkmaar en ANIMO geven de volgende richtlijnen voor het maken van geveltuintjes:
• Het trottoir moet begaanbaar blijven voor invalidenwagens, kinderwagens etc., er moet een meter overblijven (behalve als er, zoals in de spoorbuurt, geen bredere trottoirs zijn).
• Men mag maximaal 1 tegel breed (30/30 cm) uit de gevel verwijderen.
• Zand mag men vervangen door grond tot een diepte van maximaal 40 cm, i.v.m. kabels en leidingen.
• De geveltuin wordt door de bewoner onderhouden; bij het onderhoud hoort ook het snoeien van overhangende takken.
• U bent zelf voor schade aan derden aansprakelijk.

Andere criteria zijn: begroeiing van de oppervlakte, soortenaantal en het gebruik van inheemse planten die beter zijn voor vlinders en bijen. Ook worden er punten gegeven voor de aanwezigheid van nestkasten en insectenhotels. Uw aanmelding levert u al een plant op!

Een deskundige jury zal alle tuintjes beoordelen na inzending van foto’s van uw geveltuin en/of boomspiegel. De inzendingen kunnen tot 15 augustus 2016 aangeleverd worden zodat u ook de tijd heeft om er iets moois van te maken. U krijgt bericht wanneer de prijsuitreiking zal plaatsvinden.

Bij de Hortus Alkmaar (hortusalkmaar.nl) en bij Intratuin Heerhugowaard kunt u in het voorjaar speciale aanbiedingen vinden voor geveltuintjes.

Dus zendt uw foto’s tot 15 augustus onder vermelding van naam en adres naar het mailadres van ANIMO: animo@stichtinganimo.nl

Laat een reactie achter