Blog

Vlinder

Binnenkort gaan we weer aan de slag in de tuin. Als we zorgen voor voedselaanbod voor vlinders en bijen het hele jaar door kunnen we volop genieten van de kleur en het gezoem en bovendien helpen we daarmee deze dieren, die het zo moeilijke hebben. Zelfs in de binnenstad van Amsterdam kun je vlinders lokken.
Het vlinderseizoen is tegenwoordig vrijwel jaarrond. In februari komen op een zonnige, warme dag de overwinteraars al tevoorschijn. Tot in november, en afgelopen jaar zelfs december, zijn vlinders actief. Wil je ze in je tuin krijgen dan moet je zorgen dat er altijd wat voor ze te halen is. Ze kunnen met hun roltong alleen maar vloeibaar voedsel eten en hebben bloeiende planten nodig. Gelukkig zijn vlinders minder kritisch dan rupsen. Ze kunnen nectar uit veel verschillende bloemen gebruiken. Ze leven echter maar kort en gaan zeer effectief met hun tijd om en hebben dus het liefst planten waar veel goede nectar makkelijk beschikbaar is.

In februari en maart zijn bijvoorbeeld winterheide (Erica carnea), sneeuwbal (Viburnum tinus) of schijnhazelaar (Corylopsis pauciflora) erg aantrekkelijk. Later in het jaar is er veel meer keus en in de zomer zijn er honderden goede vlinderplanten, waaronder natuurlijk vlinderstruik (Buddleja spec.). In het najaar wordt de spoeling weer dunner, maar dan zijn er bijvoorbeeld hemelsleutel (Sedum sempervivum) en nog wat later herfstaster (Aster spec.) en zevenzonenboom (Heptacodium miconioides) die veel vlinders trekken. Klimop (Hedera helix arborescens) bloeit zelfs in december nog en is zeer aantrekkelijk, niet alleen voor de late vlinders, maar ook voor bijen, zweefvliegen en andere insecten.

Ga hier naar het volledige artikel met foto’s.

Bron: De Vlinderstichting.

 

Laat een reactie achter