Bescherm de wilde bij!

Wij komen, net als Nederland Zoemt, in actie voor de wilde bij. Dat is hard nodig, want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar. De helft van alle 358 soorten is bedreigd. Ze hebben enorm te lijden van de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden, verstedelijking en ons groenbeheer. Bijen worden niet blij van een strak, groen gazonnetje.

De bedreiging van de wilde bijen heeft ook grote gevolgen voor ons als mens. Zo’n 80% van ons groenten, fruit en andere eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bijen. De zoemende vrienden nemen namelijk het stuifmeel van de planten en bloemen mee naar de volgende bloem en plant en zorgen er daarmee voor dat onze voedselvoorziening op peil blijft. Een supermarkt zou er dan ook heel anders uitzien als de wilde bijen er niet meer zouden zijn.

Kijk maar eens naar dit filmpje:

61 soorten bijen in Alkmaar

Wist je dat Nederland Zoemt in Alkmaar 61 verschillende soorten bijen waargenomen heeft? Hier zitten ook bijzondere soorten bij, zoals de vroege zandbij, het roodbuikje en andoornbij. Bekijk hier het rapport.

Bijenlessen

Lesmaterialen die je meteen kunt gebruiken

Bekijk hier de Klokhuis aflevering over bijen.

 

Speciaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd heeft Nederland Zoemt een lespakket gemaakt. Aan de hand van deze lessen leren kinderen al op vroege leeftijd over het belang van de wilde bij.

Lesbrief 1 – Bloembollen

De kinderen leren dat bloembollen belangrijk zijn voor bijen. Plant samen bloembollen, buiten én binnen in een pot. De kinderen verzorgen de planten en zien hoe ze groeien. Goede periode voor deze les: najaar.

Lesbrief 2 – Hommels

Hommels behoren ook tot de bijen. In het vroege voorjaar zijn de eerste wilde bijen op zoek naar eten. Belangrijk dus om al vroeg in het jaar bloeiende bloemen te planten. Maar waar gaan de bijen nu slapen? In deze les maken de leerlingen een nestje voor hommels.

Lesbrief 3 – Wilde bijen spotten

In deze les leren we meer over alle verschillende soorten bijen en hoe je ze kunt herkennen. En we gaan de bijen helpen door een ‘slaapplek’ voor ze te maken.

Lesbrief 4 – Wilde bijen in de winter

De kinderen leren hoe bijen overwinteren en hoe bijen een bijenhotel gebruiken. Om de bijen te helpen,
maken de kinderen zelf een bijenhotel.

Dagboek van een bol en zoekkaart voorjaarsbloemen

Kleurplaat

Een leuke kleurplaat van Nederland Zoemt.

Telformulier

Kruis de bijen aan die je gezien hebt.

Doe de game over bijen

Help de wilde bij aan voedsel en leer meer over bestuiving in deze game.

Instructieblad zaadbommen maken

Instructieblad ‘Maak je eigen bijenhotel’

De lesmaterialen en informatie over wilde bijen op deze pagina zijn afkomstig van Nederland Zoemt.

Vragen? Meer weten? Neem contact op voor gratis advies op maat!