Laden Evenementen
≪ Terug naar overzichtspagina

Korren of jutten aan het strand bij Bergen aan Zee Activiteit voor particulieren

Beschrijving

Elke derde zondag van de maand organiseert IVN Noord-Kennemerland een excursie op het strand. Afhankelijk van het weer gaan ze korren of jutten.

Korren gebeurt met een net dat over de bodem van de zee wordt gesleept. Het is een zwaar werk, maar vele handen en handjes maken licht werk. Het net wordt door de IVN-gids in zee geplaatst en door de deelnemers vanaf het strand door de branding getrokken. Zo’n net werd en wordt vaak gebruikt door garnalenvissers die vaak niet blij zijn met de ‘bijvangst’ die ze hebben. Wij zijn daar juist wel blij mee, want het geeft inzicht in het rijke leven langs de Nederlandse kust. Na het binnenhalen kijken we met spanning naar de vangst. Elke vangst is weer anders en roept andere verhalen op. De gids zal je vertellen over zeesterren, de krabbetjes, de platvissen en andere zeedieren die je vangt.

Bij het jutten lopen we langs de vloedlijn en/of de duinenrij en kijken we wat er allemaal is aangespoeld: schelpen, krabbetjes, haaie- of rogge-eieren, allerlei wieren, zeesterren. Aan de hand van de vondsten vertelt de gids meer over het leven in de zee.

De kust is dynamisch en leeft! Dat zul je zien en ervaren op deze avontuurlijke excursies. Laat je betoveren door de altijd wisselende omstandigheden aan de kust. Een kor- of een jut-excursie is een belevenis!

Het is geen lange wandeling en dus ook geschikt voor kinderen. De totale lengte van de route is ca 4,5 km en wordt in een rustig tempo, met veel stops onderweg, gewandeld. Het advies is wel om wandelschoenen aan te trekken en warm te kleden.

De hele excursie inclusief uitleg duurt ca 2 uur. Zorg wel voor een PWN-duinkaart.

Data:

zondag 17 maart 2024 om 10.00 uur

Locatie:
Gebouw Parnassia, Parkweg 2, 1865 AJ Bergen aan Zee. Omdat het gebouwtje door de hoge waterstand lastig te bereiken is, wachten we u op bij het kruispunt Pauiline-weg/Parkweg.

Kosten: 3 euro pp., kinderen en leden IVN gratis
Aanmelden: Inschrijven is gewenst en deelname is beperkt. Opgeven kan t/m de dag tevoren via ivnjutwandeling@icloud.com.

Info & Reserveren

  • Hidden
×

Locatie