Blog

bomen

Voor het eerst zijn alle bomen op aarde geteld. Daaruit blijkt dat er meer dan drie biljoen bomen zijn, oftewel 3000 miljard. Dat zijn er acht keer zoveel als volgens schattingen.

Wetenschappers beweren in het paper, dat in het wetenschappelijke vakblad Nature is gepubliceerd, dat het aantal bomen sinds het begin van de menselijke beschaving met 46% is afgenomen. De wetenschappers gebruikten satellietbeelden, berekeningen van supercomputers en meer dan 400.000 grondwaarnemingen van over de hele wereld. Aan het onderzoek werkten ook Nederlandse wetenschappers mee, zoals Geerten Hengeveld en Gert-Jan Nabuurs van Alterra Wageningen UR.

“Bomen horen bij de meeste belangrijke organismen op aarde, alleen weten we pas sinds meer over de verspreiding van bomen”, zegt hoofdauteur Thomas Crowther, verbonden aan de Yale universiteit. “Ze slaan koolstofdioxide op, recyclen voedingsstoffen en verbeteren de water- en luchtkwaliteit. Mensen vragen wel eens: hoeveel bomen zijn er? Ik zou niet weten wat ik voorheen zou gokken, maar ik ben in ieder geval verrast dat het er biljoenen zijn!”

Lees hier het volledige artikel

Bron: Scientias.nl

Laat een reactie achter