Blog

groen-schoolplein

Groene schoolpleinen hebben een positieve invloed op de algehele gezondheid van kinderen. Dit blijkt uit de onlangs gepubliceerd gezamenlijk onderzoek van de Universiteit Leiden, de Thomas More Pabo Rotterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Wat is de impact van groene schoolpleinen met extra planten en bomen op de aandacht en concentratie, sociaal- en emotionele ontwikkeling en lichamelijke activiteit van kinderen van 7 tot en met 11 jaar? En op hun waardering van het schoolplein? Bij het onderzoek waren negen Nederlandse basisscholen betrokken, waarbij vijf scholen een groen schoolplein hadden en de overige scholen fungeerden als controleschool. Gedurende een periode van drie jaar verzamelden de onderzoekers data, gevolgd door een follow-up studie van twee jaar.

Resultaten onderzoek
Kinderen vinden een groen schoolplein aantrekkelijker, blijkt uit het onderzoek. Ook kunnen kinderen zich beter concentreren nadat zij op een groen schoolplein hebben gespeeld. Dit effect werd vooral gemeten bij kinderen die gedurende een lange periode op een groen schoolplein speelden. Ook bevordert een groen schoolplein de lichamelijke activiteit van kinderen, vooral bij meisjes. Verder heeft een groen schoolplein volgens de onderzoekers een positieve invloed op het sociaal functioneren van kinderen. Zo waren er op de scholen met een groen schoolplein minder meldingen van onderlinge conflicten tussen kinderen dan op de controlescholen. Op het emotionele welbevinden van kinderen hadden de groene schoolpleinen geen aantoonbare impact.

Meer weten?
– The impact of greening schoolyards on the appreciation, and physical, cognitive and social-emotional well-being of schoolchildren
– De ‘leer’ kracht van groene schoolpleinen
– Lees meer over hoe u gezonde schoolpleinen kunt realiseren bij Allesoversport.nl
– Kijk op gezondeschoolpleinen.nl hoe u aan de slag kunt met een gezond schoolplein.

Bron:  Gezondeschool.nl, 16 augustus 2018

Laat een reactie achter