Blog

familievarken

Innovators Frank Wind en Tjacko Sijpkens stelden zichzelf de vraag: kunnen wij varkens een prettig leven bieden in een varkensstal? Want ook varkens ervaren stress. Dat is niet fijn en ongezond! Samen met varkensboeren, wetenschappers, technologen, architecten en bouwers bedachten ze hoe ze een omgeving zonder stress kunnen maken en welke dingen ervoor kunnen zorgen dat varkens gelukkig zijn.

Dat leverde een spectaculair concept voor een nieuwe stal op: de familievarkensstal. De stal sluit aan op de vele talenten en eigenschappen van het varken. Zonder stankoverlast, zonder gebruik van antibiotica, maar met gelukkige varkens én varkensverzorgers. De officiële opening van de eerste testopstelling van de familievarkensstal in Boekel staat gepland voor de tweede helft van 2018.

Natuurlijk gedrag
Om te beginnen bestudeerden Frank en Tjacko het natuurlijke gedrag van varkens. Wat doen ze graag? Wat eten ze het liefst en hoe eten ze het liefst? Waar slapen ze het lekkerst? Zijn ze graag samen of liever alleen? Waarom wroeten varkens in het zand? Waarom zitten ze altijd onder de modder? Zo leerden ze dat varkens van nature zindelijk zijn. En varkens eten graag vast voer. Ze willen graag rondsnuffelen om eten te zoeken en dat op te graven. Ze houden niet van te fel licht en rollen graag in de modder, omdat ze dan een laagje zand op hun huid krijgen dat hen beschermt tegen fel zonlicht en bacteriën. De innovators ontdekten ook dat varkens heel erg goed kunnen ruiken en heel intelligent zijn. Dat ze door middel van 23 verschillende geluiden met elkaar praten. Dat ze van elkaar leren en, heel belangrijk: ze leven het liefst met een hele familie bij elkaar. Daarom hebben we de stallen die we bouwen ‘familiestallen’ genoemd en noemen we de varkens die opgroeien in onze stallen ‘familievarkens’.

Lees volledige artikel

Bron: Nature Today, 2 augustus 2018

Laat een reactie achter