Blog

koekoekBdL

Tienduizenden kijkers keken de afgelopen weken dagelijks naar twee kleine karekieten en hun koekoeksjong. De vogels waren live te volgen via de Beleef De Lente-webcam van Vogelbescherming. Totdat het nest werd beschadigd door de zomerstorm en het noodlot toesloeg. Het koekoeksjong kukelde voor de ogen van de kijkers uit het nest…

Zomerstorm sloopt nest

En toen ging het begin juni keihard waaien. Aan de kust was sprake van een zomerstorm, maar ook in de Ooijpolder ging de wind flink tekeer. Het karekietennest slingerde heftig heen en weer in het riet en werd langzaam maar zeker door de zwiepende rietstengels uit elkaar getrokken. Wat ook niet hielp was de onverzadigbare koekoek die maar zwaarder en zwaarder werd. Hij woog al meer dan zijn beide gastouders samen. Het onstabiele nest ging steeds verder scheefhangen tot het moment dat… de jonge koekoek tot ontzetting van alle kijkers voor hun ogen uit het nest kukelde. De Britse koekoekkenner Nick Davies, die de webcam ook op de voet volgde, gaf weinig voor de kansen van de koekoek: “Nu de koekoek uit het nest gevallen is, is de kans op onderkoeling groot. Bovendien is het jong nu zeer kwetsbaar voor roofdieren. Helaas is de kans op overleven niet groot.” Het einde van de koekoek leek nabij.

De reddende engel

Ontdekker Bram Ubels kon de koekoek niet loslaten: “Toen ik ’s avonds thuis kwam, knaagde er iets. De koekoek kon haast niet meer leven maar ik wilde het toch zeker weten en ben naar de nestplek gefietst. En wie schetste mijn verbazing? De vogel leefde nog! Hoewel. Leven? Veel leven zat er niet meer in. Zwaar onderkoeld hing ‘ie vlak boven het water klem in het riet. Ik sta achter de keuze van Vogelbescherming om niet in te grijpen, maar toch kon ik het niet over mijn hart verkrijgen deze jonge koekoek aan zijn lot over te laten. Ik nam de vogel daarom mee, heb ‘m opgewarmd en insecten gevoerd en daarna naar de vogelopvang gebracht. Met een beetje geluk gaat ie het redden en vliegt ie straks naar Afrika.”

Volg live de gebeurtenissen in de nesten op Beleef de Lente.

Lees hier het volledige artikel.

Bron: Nature Today, foto: Bram Ubels, Vogelbescherming

Laat een reactie achter