Onderzoek de biodiversiteit rondom jouw school

De Grote Plantenjacht is een gratis lespakket waarbij leerlingen van groep 5 t/m 8 van basisscholen de biodiversiteit rondom de school onderzoeken. Ze onderzoeken de gelijkenis en verschillen tussen planten en dieren, ze verzamelen en bestuderen natuurschatten en ze maken een actieplan om de biodiversiteit rond de school te vergroten. Na afloop ontvang je als school € 100,- van Eco-Schools om het actieplan van de leerlingen ook daadwerkelijk uit te voeren.

Wat houdt het lespakket in?

Het lespakket bevat een serie van vijf lessen (van 30-60 min) voor leerlingen uit groep 5-6 (de ‘avonturiers’) en 7-8 (de ‘ontdekkers’) over biodiversiteit rond de school. De opzet is voor beide groepen hetzelfde, het niveau verschilt. Voor het beste leereffect worden de lessen aansluitend op elkaar uitgevoerd, bijvoorbeeld gedurende een projectweek of verspreid over een langere periode. Om erachter te komen hoeveel de leerlingen leren van het project neem je voor en na de vijf lessen dezelfde kennistest af.

De Grote Plantenjacht bestaat uit de volgende lessen:

  1. Algemene informatie en quiz
  2. Schatkaart van de natuur
  3. Leerkaarten
  4. Natuurschatkist
  5. Nóg meer biodiversiteit

Wil je meer weten over de lessen? Bekijk hier de uitgebreide lesinformatie.

Wie mag er aan meedoen?

Voor alle basisscholen
De Grote Plantenjacht is geschikt voor alle basisscholen. Als jullie school meedoet aan Eco-Schools sluit dit project naadloos aan op het thema ‘groen’. Groen is één van de tien thema’s van Eco-Schools. Biodiversiteit is daar een heel belangrijk onderdeel van. Blijkt uit de Eco-scan (stap 2) dat jullie met groen aan de slag willen? Dan kan dit project daar een mooie concrete invulling van zijn. Voor scholen die (nog) niet deelnemen aan Eco-Schools is De Grote Plantenjacht erg geschikt om met leerlingen op een interactieve manier aan het thema ‘groen’ te werken.

Periode
Je kunt De Grote Plantenjacht tot en met half mei 2020 uitvoeren in jouw groep(en). De ene school doet alle lessen in één projectweek, de andere school doet af en toe een les verspreid over een langere periode.

Meedoen is gratis

Meedoen aan De Grote Plantenjacht is gratis. Je krijgt zelfs na afloop €100,- van Eco-Schools om het actieplan van de leerlingen te realiseren! In ruil daarvoor vragen we wel om updates en foto’s en verhalen. Het is namelijk een internationaal project waarbij de opdrachtgever, FEE International, benieuwd is naar jullie ervaringen en ideeën. Eco-Schools vraagt je dan ook om aan het begin en aan het einde een korte vragenlijst in te vullen en daarnaast een aantal foto’s en een verslagje met ons te delen. Nadat je de twee vragenlijsten en de overige foto’s en verhalen hebt ingestuurd ontvang je de € 100,-.
Dit bedrag is per deelnemende school en niet per deelnemende groep.

Doe mee met jouw groep

Wil je met met jouw school of groep meedoen aan De Grote Plantenjacht?

Vraag hier het gratis lespakket aan (via Eco-Schools).

Je ontvangt enkele dagen later een inlogcode voor de website waarop je alle informatie en de lesmaterialen kunt vinden.

Tip

Combineer de lessen met een excursie in de natuur

Excursies in Alkmaar en omgeving die goed passen bij De Grote Plantenjacht:

Speurtocht met rugzakje door Hortus Alkmaar

Slootonderzoek

Heilooër bos

Natuurles van IVN  bij de school

Bijenles

Bomenspeurtocht

Kriebelbeestjes in en buiten het water

Behalve de genoemde tips zijn er nog tal van andere mogelijkheden. Bekijk het totale aanbod natuuractiviteiten voor basisscholen.

Je mag ook contact opnemen; dan geven we je een advies passend bij jouw groep.

De Grote Plantenjacht is tot stand gekomen in samenwerking met Eco-Schools International en met medefinanciering van het Toyota Fund for Europe.

 

Vragen? Meer weten? Neem contact op voor gratis advies op maat!