Blog

voorjaarssatijnzwam

Tijdens een wandeling in de Egmonderhout ten westen van Alkmaar stuitte een aantal paddenstoelliefhebbers op de Slanke voorjaarssatijnzwam. Deze vondst is nieuw voor Noord-Holland. De Slanke voorjaarssatijnzwam was al meer dan 25 jaar niet meer in Noord-Holland gezien en is op dit moment slechts van 12 andere plekken in Nederland bekend.

Als paddenstoelenliefhebber zijn er van die bijzondere paddenstoelen waarvan je hoopt ze minstens één keer in je leven tegen te komen. De bedreigde en zeldzame Slanke voorjaarssatijnzwam is zo’n bijzonderheid die hoog genoteerd staat op het wensenlijstje van menig paddenstoelenliefhebber. Je weet dat de trefkans verwaarloosbaar klein is. Pas als je tot het inzicht bent gekomen dat verder zoeken geen zin meer heeft zul je het beleven en kom je ze bij toeval tegen.

Tijdens een wandeling in de Egmonderhout ten westen van Alkmaar vonden paddenstoelenliefhebbers een groepje Slanke voorjaarssatijnzwammen (Entoloma aprile). Ze stonden wat verscholen tussen bloeiend Fluitenkruid tegen de rand van een smal bospad en niet ver van een Gladde iep. Eigenlijk is de Slanke voorjaarssatijnzwam met geen andere voorjaarssatijnzwam te verwisselen omdat hij uitsluitend bij Iepen wordt gevonden op kale humusrijke zandgrond. De determinatie was dan ook een fluitje van een cent. De vondst van de Slanke voorjaarssatijnzwam in Alkmaar is nieuw en de enige bekende groeiplaats in Noord-Holland.

Lees hier meer.

Foto’s: Machiel Noordeloos

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging op woensdag 27 mei 2015

 

Laat een reactie achter