Blog

DSC03650

Alle basisscholen in Nederland moeten een moestuin krijgen. Daarmee willen de regeringspartijen kinderen bijbrengen waar hun voedsel vandaan komt, zodat ze gezonder gaan eten.

D66 wil dat alle Nederlandse basisschoolleerlingen toegang krijgen tot een schoolmoestuin. De andere kabinetspartijen – VVD, CDA en ChristenUnie – steunen het voorstel. De invoering van de schooltuin moet worden gekoppeld aan lesprogramma’s over gezonde voeding en de voedselrijkdom van de natuur.

,,Leren koken is belangrijk”, zegt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot, bedenker van het plan. ,,Koken begint met kennis over waar ons voedsel vandaan komt en wat je ermee kunt.” De Groot wil niet alle scholen verplichten om een moestuin aan te leggen. ,,In sommige steden is het niet haalbaar om een stuk grond bij de school vrij te maken. Het gaat er mij om dat er meer aandacht komt voor voedsel op scholen, en een moestuin helpt daar zeker bij. Het is hard nodig, want kinderen eten nu te slecht en ze hebben vaak geen idee waar hun eten vandaan komt.”

Twee stuks fruit
De Groot dient zijn plan vandaag in bij het begrotingsdebat met minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De regeringspartijen vragen de minister het plan te bespreken met staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. In het regeerakkoord is door het kabinet 170 miljoen euro uitgetrokken voor maatregelen die ervoor moeten zorgen dat Nederlanders gezonder gaan leven. Ook dit plan kan daarmee worden betaald.

Nederlandse kinderen eten niet gezond: minder dan 1 procent van hen eet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en minder dan 5 procent de aanbevolen twee stuks fruit per dag. Meer dan één op de tien kinderen tussen de 4 en 20 jaar heeft overgewicht en binnen die leeftijdsgroep heeft 3 procent ernstig overgewicht, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

,,Het is belangrijk dat kinderen kennis over gezonde en duurzame voeding met de paplepel krijgen ingegoten”, zegt De Groot. ,,Uit onderzoek blijkt dat kennis over eten het best beklijft bij een brede aanpak. Niet alleen educatie, ook aandacht voor gedrag. En concrete activiteiten, zoals schooltuinen, kooklessen en bezoekjes aan de boerderij.”

Bron: AD 6 december 2017, Peter Winterman.

Foto: Kinderen van openbare school De Toorts in Didam aan het werk. © Bart Harmsen

Laat een reactie achter