Leer alles over groente

Groente is belangrijk voor onze gezondheid.

Omdat groente veel vitamines, mineralen en vezels bevat, is het belangrijk om iedere dag groente te eten. Maar wat zijn eigenlijk groenten? Waar komen groenten vandaan en hoe groeien ze? En niet te vergeten: hoe smaken al die groenten?

Wist je dat sla, tomaat en komkommer de meest gegeten groenten zijn?

Groentelessen voor jouw klas
Wil je aan de slag met het thema Groente in jouw klas? Hieronder vind je leermaterialen, filmpjes en activiteiten voor groep 1 t/m 8. Het groentethema is ook voor BSO’s heel geschikt.

NIEUW: MENUKAART VOEDSELEDUCATIE ALKMAAR! 

Wij hebben een overzicht met alle lesprogramma over het thema Voeding in een schema gezet. Van moestuintjes tot boerderijbezoek en kooklessen op school. Hierin vinden scholen in Alkmaar het aanbod.

Bekijk hier de menukaart voedseleducatie 2024-2025 voor Alkmaar

Vragen? Meer weten? Neem contact op voor gratis advies op maat!

Lesmateriaal

Zelf aan de slag - download gratis de leermaterialen

Maak je eigen programma en kies hieronder de lessen die je wilt gebruiken:

Groenteles algemeen - onderbouw

Groenteles algemeen

De kinderen ontdekken en herkennen verschillende soorten groenten door deze te zien, te voelen, te ruiken en te proeven. Inclusief kleurplaat. Sluit aan bij Tule-leerlijn: Kerndoel 34 belang van voedsel; kerndoel 40 het voedsel van mens en dier komt van plant en/of dier.

Moestuin - onderbouw

Moestuin – onderbouw

De kinderen ontdekken hoe zaden kiemen en planten groeien. Ze verzorgen hun eigen planten en ervaren wat je met groenten en bloemen kunt doen en hoe ze smaken. Sluit aan bij Tule-leerlijn: kerndoel 40 de omgeving levert organismen voedsel en leefruimte; kerndoel 41 ontkiemen van zaden.

Groentevoeldoos - alle groepen

Groentevoeldoos – alle groepen

De kinderen betasten groente en proberen ze te herkennen.

IVN lespakket moestuintjes

Gratis lespakket moestuinieren van IVN– groep 3 t/m 5

Het lespakket Moestuintjes bestaat uit vier lessen, die het hele proces van zaaien tot oogsten omvatten:
1 - Zaaien en Kiemen
2 - Groeien en Bloeien
3 - Bij zoekt Bloem
4 - Ruiken en Proeven

Peulvruchten - groep 5 t/m 8

Peulvruchten – groep 5 t/m 8

De kinderen leren wat peulvruchten zijn, hoe ze groeien en in welke vormen ze te eten zijn. Inclusief doe-blad

Seizoensgroenten - middenbouw

Seizoensgroenten – middenbouw

De kinderen leren dat wintergroenten groen (duurzaam) en gezond zijn. Sluit aan bij de Tule-leerlijn kerndoel 39 gevolgen van ingrepen (vanuit verschillende perspectieven bekeken).

Soep met prik - alle groepen

Soep met prik – alle groepen

Ga op zoek naar brandnetels, bestudeer ze en neem ze mee om soep of thee van te maken.

Soeples - middenbouw

Soeples – middenbouw

Kinderen leren door samen te werken een grote pan soep te maken. Ze leren een aantal praktische
vaardigheden (groente wassen en kleinsnijden) en ze leren welke gedeeltes van een plant ze kunnen eten.  Sluit aan bij Tule-leerlijn kerndoel 34 alternatieven voor riskant snoepgedrag.

Wintergroenten - middenbouw

Wintergroenten – middenbouw

Ontdek de groenten van de koude grond, zoals spruiten, uien, winterwortels, prei en bieten. Met diverse les suggesties.

Een eigen schooltuin

Onderzoek de mogelijkheden

Enthousiast geworden over het kweken van groente? Misschien is een schooltuin iets voor jullie. De Biobus runt al jaren succesvol schooltuinprojecten en moestuinen voor scholen. Omdat het niet altijd gemakkelijk is een schooltuin op te zetten, zorgt Biobus voor het aanleggen, opstarten en het duurzaam begeleiden van schooltuinen. Neem gerust contact op met Vincent Min van de Biobus: biobus@live.nl. Foto’s kun je hier bekijken.

Bezoek aan een volkstuin

In een volkstuinencomplex kunnen de kinderen zien hoe de groentes groeien. Ook leren ze wat er nodig is om een goede oogst te krijgen. Ben je geïnteresseerd in een rondleiding bij een volkstuin in Alkmaar? Neem contact op met Mieke Klerk en bespreek de mogelijkheden.

Subsidie gemeente Alkmaar voor schoolmoestuinen en groene schoolpleinen

Als je als school op het schoolplein een moestuin wil maken, kun je voor de aanlegkosten ervan in aanmerking komen voor gemeentelijke subsidie in het kader van vergroenen van basisschoolpleinen. Informatie over de subsidiemogelijkheden en het aanvraagformulier vind je hier. 

Lesprogramma's

Smaaklessen en Smaakmissies

Smaaklessen is hét lesprogramma over voeding voor groep 1 t/m 8 van de basisschool. Smaaklessen zijn de basislessen. Aanvullend zijn er Smaakmissies, dit zijn verdiepende lessen.

Smaakmissie moestuin

Smaakmissie Moestuin 

Deze interactieve lesmodule is geschikt voor leerlingen van groep 1 t/m 4. De leerlingen gaan zelf aan de slag in een moestuintje bij school en ontdekken zo van alles over de moestuin, diertjes en plantjes. Tussendoor brengen ze via het digibord verslag uit over de groei van de plantjes en ontvangen ze feedback.

Deze Smaakmissie is het beste uit te voeren in de periode maart t/m juli.

Bekijk de Smaakmissie Moestuin hier.

Smaakmissie groente

Smaakmissie Groente

In deze Smaakmissie ontdekken leerlingen van alles over groente door zelf op onderzoek uit te gaan, zowel binnen als buiten de klas. De Smaakmissie bestaat uit 6 interactieve lessen met aanvullend een digibordmodule. Deze Smaakmissie is gemaakt voor groep 7 en 8.

Bekijk de Smaakmissie Groente hier.

Smaaklessen

Smaaklessen

Smaaklessen is een uniek lesprogramma over eten en smaak voor groep 1 t/m 8 van de basisschool. Het beleven van voedsel staat centraal. Door Smaaklessen krijgen kinderen flink wat kennis over eten én ervaring met gezond en duurzaam kiezen. Bekijk hier het aanbod voor basisschool en BSO.

Groente thema

Onderdeel van JOGG-aanpak

JOGG staat voor Jongeren op Gezond Gewicht en is een totaalaanpak voor scholen en bso’s over een gezonde leefwijze. Natuurgids Alkmaar werkt samen met JOGG Alkmaar voor het thema Groente. Wil je je op jouw school of bso ook inzetten voor meer bewegen en gezond eten? Neem dan contact op met JOGG-regisseur voor Alkmaar: Emma Swart, mail emmaswart@joggalkmaar.nl.

Vragen? Meer weten? Neem contact op voor gratis advies op maat!