Blog

wesp

Er zijn deze zomer veel minder wespen dan andere jaren. De extreme regenbuien in het voorjaar en de zomer hebben de stekende beestjes weggespoeld. Nadeel is wel dat er daardoor veel meer vliegen en muggen zijn. Die worden anders door wespen opgegeten. Dat melden vrijdag biologen Arnold van Vliet en Wichertje Bron op Natuurbericht.nl. Volgens hen is het aantal wespen 60 tot 70 procent minder dan normaal.

In het voorjaar leek het door de zachte winter nog een jaar met extreem veel wespen te worden, maar na de hoosbuien begin juni waren veel wespennesten verdwenen. Nu is gebleken dat die nesten zich niet meer hebben hersteld, onder andere omdat er in de zomer nog meer extreme regenval is geweest. Uitvliegende werksters zijn weggeregend. Daardoor kregen de larven in de nesten geen voedsel en verhongerden.

Dat de regen een grote rol speelt valt volgens de biologen op te maken uit het feit dat er in gebieden waar het minder hard heeft geregend wel ongeveer evenveel wespen zijn als andere jaren. Opvallend is dat het in die streken vaak om de Franse veldwesp gaat, een soort die oprukt vanuit mediterrane streken. Deze wesp heeft geprofiteerd van de hoge temperaturen in juli.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter