Laden Evenementen
≪ Terug naar overzichtspagina

Klimaatcursus ‘De Groene Verandering’ Activiteit voor particulieren

Beschrijving

Wil je in 2024 je duurzame voornemens waarmaken?
Op 5 maart start IVN Noord-Kennemerland in samenwerking met Bibliotheek Alkmaar Centrum, de Klimaatcursus “De Groene Verandering”. Hierin krijgen de deelnemers niet alleen een flinke dosis kennis over de wisselwerking tussen aarde, klimaat en mens, iedereen ontwerpt bovendien een persoonlijk, haalbaar actieplan voor een groenere leefstijl. Eén die echt bij je past en je daardoor volhoudt. Bij de cursus horen groepsexcursies naar duurzame bedrijven in de buurt, voor extra inspiratie én gezelligheid. Bovendien geeft een workshop Storytelling je de tools om anderen in jouw omgeving te motiveren ook groenere keuzes te maken.

Voor cursusleider en IVN-NKL-voorzitter Henk Groenewegen was klimaatverandering niet eerder zo dichtbij en zo tastbaar als nu: “Ons verenigingsgebouw Parnassia in het gelijknamige park in Bergen aan Zee is vrijwel onbereikbaar vanwege de hoge waterstand. Omdat het markante oude gebouw op een terpje ligt, blijft het nog nét droog. Het regent de laatste maanden zo veel dat de grond het allemaal niet meer kan verwerken. Parnassia bestaat nu 100 jaar en bij mijn weten is dit nog nooit gebeurd.”

Net als driekwart van alle volwassenen in Nederland, zoals het CBS eind 2023 berekende, maakt Groenewegen zich zorgen om de opwarming van de aarde. “Deze cursus geven is een van mijn manieren om iets positiefs te doen.” Klimaatpsycholoog Sara Helmink bevestigt dat in actie komen, hoe klein ook, de beste remedie is tegen die zorgen: het geeft je het gevoel nuttig bezig te zijn.

Zijn die individuele acties niet slechts een druppel op een gloeiende plaat? “Nee,” zegt Groenewegen vol overtuiging. “Los van de duizenden kilo’s aan broeikasgas die je volgens Milieu Centraal al met een paar aanpassingen in je gedrag bespaart, kun je anderen inspireren ook iets bij te dragen. En dan krijg je het effect van een steentje dat je in het water gooit: de rimpelingen worden steeds groter.”

Cursusinformatie: 

De Klimaatcursus “De Groene Verandering” bestaat uit 7 wekelijkse bijeenkomsten op dinsdag (19:30-21:30 uur; m.u.v. 2 april) in Bibliotheek Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2, plus 3 excursies op zaterdag (09:30-12 uur; 22 maart, 13 april, 20 april) naar duurzame initiatieven in de buurt.

Investering: €70. €50 als je lid bent van IVN of KNNV, of als je direct IVN-lid wordt.

Wil je je aanmelden of heb je vragen? Stuur een mail naar klimaat@ivnnkl.nl.

Info & Reserveren

  • Hidden
×

Locatie