Inspiratiemiddag voor Alkmaarse basisscholen

woensdag 22 maart 2023

Groen is gezond! Contact met de natuur en aandacht voor gezonde voeding zorgt voor meer geluk en minder stress. Voor een gezonde ontwikkeling van leerlingen en het welbevinden van leerkrachten is het daarom belangrijk om aandacht te besteden aan milieu, natuur en gezonde voeding. En dat kan op meerdere manieren!

Wil je meer weten over het creëren van een gezonde schoolomgeving, natuurbeleving op het schoolplein, boerderijeducatie en schoolmoestuinieren?

Kom dan op woensdag 22 maart 2023 naar de inspiratiemiddag ‘Gezond en Lekker naar buiten’ in De Gasfabriek. Laat je inspireren, ontvang praktische handvatten en bruisende ideeën om aan de slag te gaan met deze belangrijke en vooral leuke thema’s.

Programma

Workshops, praktische tips en veel ideeën

Tijdens de inleiding wordt ingegaan op het belang van het bevorderen van een gezonde leefstijl en welbevinden in het onderwijs. Je hoort meer over hoe jouw school structureel en effectief aan de slag kan gaan met milieu, natuur en gezonde voeding.

Hierna zijn twee rondes met inspiratiesessies waarbij je (op de dag zelf) kunt kiezen uit vier workshops:

1. Een gezonde klas
Wil je meer weten over JOGG gezonde jeugd, gezonde toekomst? Met leuke materialen, tools en ondersteuning bij lessen over een gezonde lunch en gezonde traktatie laat Emma Swart je zien hoe jij als leerkracht / school in kleine stappen een schoolomgeving kan creëren waarin kinderen gezond kunnen opgroeien.

2. Natuurbeleving op het schoolplein
Welke planten en diertjes zijn er allemaal te vinden op jullie plein? Ontdek hoe je de kinderen de natuur dicht bij de school kunt laten ontdekken. En misschien komen ze wel met ideeën om de biodiversiteit op het plein te vergroten. Deze workshop vindt buiten plaats en wordt gegeven door IVN Noord-Kennemerland.

3. Op bezoek bij de boer
Een bezoek aan de boerderij is een onvergetelijke belevenis. De kinderen leren er niet alleen over de koeien en schapen, het voer en de natuurlijke kringlopen, maar ze zien ook waar ons eten vandaan komt. De educatieboerin van boerderij Natuurlijk Genoegen vertelt over de mogelijkheden voor scholen.

4. Zaaien, oogsten en … natuurlijk proeven
Moestuinieren op school of op locatie. Ellie van der Schriek vertelt je meer over de aanpak en organisatie van een schoolmoestuin, de integratie van moestuinieren in het lesprogramma en het oogsten van gewassen en resultaten.

Datum, tijd, locatie en aanmelden

Datum: woensdag 22 maart 2023
Tijd: 14.30 – 17.15 uur.
Locatie: De Gasfabriek, Helderseweg 28, 1817 BA Alkmaar

Meld je aan voor de Inspiratiemiddag Gezond en Lekker naar buiten! En neem een collega mee.

Programma:
14:30 uur: inloop
14:45 uur: welkom
15:15 uur: workshopronde 1
16:00 uur: pauze en wissel
16:15 uur: workshopronde 2
17:00 uur: afsluiting
17:15 uur: einde

Tijdens de middag wordt er voor een lekker hapje en drankje gezorgd.
Aan deze middag zijn geen kosten verbonden.

Meld je hier aan voor de inspiratiemiddag op 22 maart 2023.

 

Tip:

Per 6 maart start er een nieuwe ondersteuningsronde voor Gezonde School en Jong Leren Eten, Lekker naar Buiten. De inspiratiemiddag geeft je allerlei inspiratie om de regelingen direct aan te vragen voor een financiële boost om aan de gang te gaan met de thema’s!

Heel graag tot ziens op 22 maart!

Natuurgids Alkmaar, Jong Leren Eten Noord Holland & Gezonde School team GGD Hollands Noorden

Vragen? Meer weten? Neem contact op voor gratis advies op maat!