Blog

paddenstoelNT2

Dit jaar was het tot en met augustus redelijk gunstig weer voor paddenstoelen. De afgelopen twee weken bepaalden wolkbreuken het weertype. Veel paddenstoelen hebben vocht nodig voor hun ontwikkeling, maar een teveel aan vocht is ook niet goed. Nu het wat droger wordt, krijgen paddenstoelen weer een kans.

Deze maand viel er tot nu toe 200 millimeter regen; gemiddeld valt er in de hele maand september ongeveer 80 millimeter. De temperaturen waren de afgelopen weken lager dan we tegenwoordig als normaal beschouwen voor september. Ondanks al deze regen waren er de afgelopen twee weken veel minder paddenstoelen te vinden dan in de maand augustus het geval was.

Op het eerste gezicht lijken veel vocht en matige temperaturen gunstige factoren voor de ontwikkeling van veel paddenstoelen. Menigeen voorspelt dan ook dat er de komende weken veel paddenstoelen tevoorschijn zullen komen. Tegenwoordig laat het verschijnen van paddenstoelen zich echter moeilijk voorspellen vanwege de toename van wispelturig weer. Ook al vallen er geregeld fikse buien, een paar dagen met temperaturen van 24 graden Celsius of hoger en het is weer kurkdroog in duin, bos en hei. Paddenstoelentopjaren, zoals 1999, 2000 en 2001, kwamen ook totaal onverwacht uit de hemel vallen. Of we dit jaar een paddenstoelenrijke herfst krijgen, kunnen we dus nog moeilijk zeggen. Volgende week wordt het misschien weer droog bij 25 graden Celsius, wie zal het zeggen?

Lees hier het volledige artikel

Bron: Nature Today

Laat een reactie achter