Blog

planten-herkennen-2-1110×600

Natuurlijk weet je de naam van heel veel planten, bloemen en beestjes; maar stel dat je nu toch een exemplaar tegenkomt waarvan je op dat moment even niet op de naam, laat staan de Latijnse naam, kunt komen … dan biedt Seek van iNaturalist een fantastische uitkomst: digitaal planten herkennen.

Planten herkennen met een app

De muziekwereld kent het fenomeen al langer: de succesvolle app Shazam herkent bijna feilloos al je favoriete nummers waarvan je de titel of de naam van de artiest even bent vergeten of informeert je over wie dat lekkere liedje op de radio, dat je nog wel eens een keer zelf wilt opzoeken, zingt.

Nu is er dus ook een app die hulp biedt bij het herkennen van planten, bloemen en dieren. iNaturalist, een online social platform voor enthousiaste liefhebbers van flora en fauna, heeft Seek ontwikkeld. Seek is een app die planten, bloemen en/of dieren identificeert door foto’s te beoordelen via artificiële intelligentie.

De missie van iNaturalist is om mensen meer bewust te laten worden van wat er in hun omgeving bloeit en groeit én, niet onbelangrijk, deelgenoot te maken van grootse wetenschappelijke projecten. Dat laatste gaat haast vanzelf want iedere keer dat er een foto wordt gemaakt en beoordeeld wordt de betreffende informatie (soort, locatie etc.) opgeslagen in een databank. Een van de oprichters van iNaturalist zegt er het volgende over:

 The only way we can improve our modeling of species is to get more data, and to do that we need more people outside taking pictures.

Foto’s maken van de natuur om ons heen, of het nu op een verre reis of gewoon in je achtertuin is, zorgt er dus voor dat de databank steeds verder wordt aangevuld. En met al die informatie kunnen alle verschillende soorten planten, bloemen en dieren steeds beter in kaart worden gebracht. Download de app iNaturalist en/of de app Seek hier.

Nooit meer zonder je mobieltje op stap dus. Of dat een goede ontwikkeling is laten we hier maar even in het midden …

Laat een reactie achter