Bij de Stadsboerderij in de Alkmaarderhout is een Natuurontdekpad gemaakt voor basisschoolleerlingen uit Alkmaar. Kinderen van groep 4, 5, 6 en 7 leren hier van alles over de planten, insecten, waterdiertjes en bomen op het pad.
Door goed te kijken, voelen en ruiken ervaren de kinderen hoe mooi de natuur is. Ze gaan zelf met een vergrootglas, loeppotje, netje en zoekkaarten aan de slag.
Op zoek naar insecten
In het bloem- en kruidenrijke deel van het pad gaan de leerlingen op zoek naar allerlei insecten. Deze kunnen rondvliegen en op/tussen de bloemen en kruiden zitten. Ze bestuderen de gevonden insecten met een loepje en zoeken op de herkenningskaart wat het is. De gids vertelt o.a. over het nut van de insecten, de bestuiving, nectar, wilde bijen en vlinders. Ook kriebelbeestjes die ze op de bodem vinden, worden uiteraard bestudeerd. Bij het insectenhotel leren ze over de metselbijen en andere diertjes die hierin zitten.
Waterdiertjes ontdekken in de paddenpoel
Bij de poel kunnen de kinderen in het water op zoek naar waterdiertjes. Ze vangen met een schepnetje waterdiertjes, die ze bestuderen en op naam brengen. Ze leren dat waterplanten zorgen voor zuurstof in het water en dat de libel en watersalamander op deze planten hun eitjes legt. We vertellen ook over o.a. kikkers en padden.
Leer alles over bomen
In het achterste deel van het pad staan we stil bij de bomen. Wat leeft er allemaal op en in een boom? Welke vogels kennen we? Waarom zijn bomen zo belangrijk, ook voor de mensen? Is het erg dat er klimop op de boom groeit? De kinderen voelen de bast van de boom, bestuderen de korstmossen en bladeren. Op het informatiebord is ook veel te zien.
Ook BSO’s zijn welkom
Groepen van de BSO kunnen deze gratis les ook volgen. De les is geschikt voor kinderen van 7 t/m 11 jaar.
Voor BSO-groepen geldt een maximaal aantal kinderen van 24.
Praktische informatie
Deze afwisselende les wordt begeleid door 2 vrijwilligers van IVN Noord-Kennemerland.
De inhoud van de les kan iets aangepast worden afhankelijk van het jaargetijde. Dit wordt vooraf met de school/BSO afgestemd.
De klas wordt in 2-en gesplitst. Als de ene groep de les volgt, bekijkt de andere groep de dieren op de Stadsboerderij. Na ca. 45 minuten wordt er gewisseld.
De school/BSO dient te zorgen voor voldoende volwassen begeleiders en regelt zelf het vervoer naar de Stadsboerderij.
De datum en tijd van de les worden in overleg afgesproken.
Van april t/m oktober is er voor het kinderen het meeste te ontdekken op het pad.
Deze les wordt gratis aangeboden door Stadswerk072.