Op woensdag 28 oktober 2015 geeft Luit Buurma een interessante lezing over de nachtelijke escapades van de gierzwaluw, georganiseerd door KNNV Alkmaar (de vereniging voor veldbiologie).
De lezing is in Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BG Alkmaar.
Aanvang 20.00 uur, einde ± 22.00 uur, toegang gratis. Zie ook www.knnv.nl/alkmaar
We zien tijdens deze lezing radarbeelden van de grote luchtverdedigingsradar van Defensie in Noord Friesland. In de witte lijnen zijn de contouren van Noord Holland en het IJsselmeer gebied te herkennen, en de blauwe vlekken zijn reflecties van zwermen gierzwaluwen. Wat doen die daar in juni en juli? Waarom verschijnen de vogels elke nacht een uur na zonsondergang en opnieuw een uur voor zonsopgang op grote hoogte in de radarbundels? Hoe weet je eigenlijk dat die vlekken gierzwaluwen zijn?
Na meer dan honderd jaar speculatie over het geheime luchtleven van de vogeligste aller vogels lijkt de modernste techniek enkele raadsels op te lossen. Jammer? Nee, het verhaal wordt er zo mogelijk nog spannender door. Het lijkt er op dat de Gierzwaluw de eerste drie tot vier jaar van zijn leven continue in de lucht is, na het verlaten van het nest. Dankzij geolocators (chips van 0.8 gram, op de rug van de vogels) weten we sinds 2012 waar de vliegkunstenaar het jaarrond verblijft. Maar het door de spreker al in 1979 op het radarscherm ontdekte vreemde verschijnsel boven het IJsselmeer is nog in nevelen gehuld. Pas nu ontwaren we een glimp…Wordt een interessant verhaal!
Foto: Jan Stok