Een bijenhotel op jouw schoolplein

Stichting Bijenvrienden plaatst in Noord-Holland 200 bijenhotels op schoolpleinen. Ook in Alkmaar kunnen scholen via Natuurgids Alkmaar een bijenhotel aanvragen.

De metselbijenkast leent zich uitstekend om metselbijen te observeren. Deze kast is voorzien van doorzichtige buisjes, waarin de bijen zich kunnen inmetselen. Je kunt ze observeren van achter een doorzichtig plaatje (acrylaat) door de zijkant open te maken.

De besteltermijn voor het aanvragen van een bijenhotel is helaas verstreken. Je kunt nog wel gebruik maken van de lesmaterialen hieronder. Of een bijenles boeken in de klas of op locatie.

 

Vriendelijke metselbijen

Het bijenhotel wordt gebruikt door diverse soorten metselbijen. Zij leggen in de gang stuifmeel met daarop een eitje en maken dan een tussenschot, weer stuifmeel, een eitje en dan een tussenschot. De ingang wordt dicht gemetseld met leem/klei/modder, daar danken ze hun naam aan.

Metselbijen hebben een dusdanig kleine angel dat deze niet door je huid kunnen steken. Ze zijn bovendien zeer vriendelijk.

 

Tips voor het ophangen van het bijenhotel:

Dit bijenhotel is gemaakt van hout en kan worden geopend aan de zijkant. In de kast bevinden zich plastic buisjes waardoor je het stuifmeel / eieren en poppen mooi kunt zien. Een kast met een educatieve waarde.

Afmetingen: diepte 15 cm breedte 15 cm hoogte 30 cm.

Met de strip aan de achterzijde kunt u het hotel aan een muur of schutting ophangen.

We adviseren een plek in de zon (halfzon mag ook, niet in volle schaduw) op een hoogte van minimaal 1 meter.

Download hier de instructie voor het ophangen van het bijenhotel.

Bijenlessen

Lesmaterialen, gastlessen en excursies

Lesbrief Bijen

Stappenplan insectenhotel maken

Bijenhotels informatie

Bijenkaart

Excursie: Bijenles van IVN. Ontdek alles over bijen, maak een insectenhotel en ga op zoek naar bijen in de heemtuin.

Gastles over bijen in de klas: de bijenspecialist vertelt over (het belang van) bijen, de kinderen proeven honing en bekijken bijen onder de microscoop. Neem contact op voor reservering.

Excursie met bijenles bij ATV De Volharding. De kinderen leren over bijen en bijenvolken, bekijken bijen onder de microscoop, proeven honing en gaan kijken bij de bijenkasten. Voor de huur van de ruimte van de volkstuinvereniging wordt € 22,50 voor 1,5 uur gevraagd.

Deze les kan ook bij Hortus Alkmaar gegeven worden. Dan is de entree voor de tuin € 2,50 per kind.

Neem voor reserveringen en vragen over bijenlessen contact op met Mieke Klerk van Natuurgids Alkmaar.

Over bijen en bijenhotels

Waarom bijen zo belangrijk zijn

Bijenhotels zijn kunstmatige nestplaatsen die uit diverse natuurlijke materialen zijn opgebouwd. Bijenhotels bieden schuil- en nestgelegenheid en overwinteringsmogelijkheden aan wilde bijen, maar ook aan andere insecten. De wilde bij wordt wereldwijd met uitsterven bedreigd terwijl ze heel belangrijk zijn voor de voedselproductie. Zonder hen groeien bijvoorbeeld groente en fruit niet.

Gedeputeerde Tekin (Natuur): “Jong geleerd is oud gedaan. Met voorlichting over biodiversiteit kun je niet vroeg genoeg beginnen en door het plaatsen van deze bijenhotels kunnen kinderen met eigen ogen zien en beleven wat dit betekent. Zij staan immers voor onze toekomst.”

De provincie maakt dit financieel mogelijk door het initiatiefvoorstel ‘groen doet kinderen goed’ van de Partij voor de Dieren uit te voeren. Het doel van de bijenhotels is om leerlingen kennis te laten maken met wilde bijen en hun leefomstandigheden.

Groen schoolplein

Een bijenhotel past goed bij een groen schoolplein, waar kinderen in contact komen met de natuur. Wil je ook je schoolplein vergroenen? Hier vind je informatie, tips en informatie over subsidiemogelijkheden via gemeente Alkmaar.

 

Deze actie is tot stand gekomen dankzij Stichting Bijenvrienden en Provincie Noord-Holland.

De actie is bestemd voor scholen en bso’s in de gemeente Alkmaar. Scholen buiten Alkmaar kunnen een bijenhotel aanvragen bij Stichting Bijenvrienden.

Bekijk hier het persbericht van 9 juli 2019

 

Vragen? Meer weten? Neem contact op voor gratis advies op maat!